sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Suomi VS. Englanti

Rakastan blogien reissupostauksia ja musta on aina mielenkiintoista kuulla kaikenlaisista kulttuurieroista, joten ajattelin, että olis hauska kirjotella muutamista isommista ja pienemmistä eroavaisuuksista mihin oon täällä törmännyt.


Liikenne - Ja nyt en siis edes tarkoita sitä, että täällä ajellaan väärällä puolella. Liikennevaloja ei ole juuri missään, vaan risteykset korvataan liikenneympyröillä. Niihin tottuminen oli melkoista, koska kaistoja saattaa olla kolme ja ryhmittyminen tulis tehdä ajoissa exitistä riippuen.. Pahinta kaikista on kuitenkin double roundabouts, joihin en ainakaan ite ole ikinä Suomessa törmännyt. 

Kelmu - Kaikkeen mikä lämmitetään mikrossa laitetaan kelmu päälle. Lämpiäähän se ruoka tasaisemmin, mutta musta tää on hassua!

Ruoka-ajat - ja yleensä koko ruokakulttuuri. Lounas syödään klo yksi ja todella tyypillinen sellainen on kolmioleipä ja pikkupussi sipsejä. Dinner on seitsemältä ja silloin viimein syödään lämmin ateria. Yleisintä on ehkä makkara, muusi ja mikrossa valmistetut pakasteherneet. Välipalat (snäcking) on täällä suklaapatukka, pieni sipsipussi tai jotain muuta todella terveellistä.. Huh! Tähän kaikkeen on ollut kyllä vaikea totutella ja täällä on niin vaikea ylläpitää terveellistä ruokavaliota.

Ruoan säilytys - Tiesittekö, että esim maitoa voi pakastaa? Juu no en minäkään, mutta nyt pakastetaan! Toinen on päiväykset ja ruoan säilyvyys. Esim kananmunissa ei ole päiväyksiä ollenkaan ja ne säilytetään huoneenlämmössä mm. ketsupin kanssa. Molemmat kuuluis meillä suomessa jääkaappiin.

Koulujärjestelmä - Julkiset- ja yksityiskoulut. En tietysti yhtään tiedä minkälainen kuilu näiden koulujen välillä on, mutta tällaiset asiat saa kyllä luokkaerot näkymään täällä vielä tänäkin päivänä. 

Tea - Kukaan ei omista kahvinkeitintä, vaan aina juodaan teetä! Nimimerkillä murukahvilla pärjännyt viimeiset kolme kuukautta.

Sää - Suomi on ehkä pohjoisempana, mutta täällä se vasta kylmä onkin! Ilmankosteus on niin paljon korkeampi, että viileys tunkeutuu vaatteidenkin läpi. Taloissa ei ole lattialämmityksiä ja eristykset on aika ohuet, joten aamutossut on olleet ehkä paras asia minkä suomesta toin mukanani. Mutta ainakaan täällä ei ole satanut läheskään niin paljoa kuin odotin!

Sosiaalisuus - Tätä hehkutin jo aiemmin, mutta ihmisten ystävällisyys on täällä ehkä paras asia kaikessa. Tuntemattomallekkin voidaan jutella ja kuulumisia kysellään aina. Tässä on tietysti varjopuolensa jos ei väsyneenä jaksaisi small talkia, haha.

Click&Collect - Tyypillinen tapa tehdä ruokaostokset on tilata netistä etukäteen ja noutaa kaupasta. Helppoa ja kätevää, ainakin näin au pairin näkökulmasta! 

Alkoholi ja lääkkeet - Myydään suoraa normaalista ruokakaupoista. Tuntuu ihan hassulta kun heti murojen jälkeen hyllyllä on Vodkaa ja BeefEateria. Suomessa Strepsilsitkin pitää hakea apteekista.

Puhelinvastaaja - Kuka oikeasti käyttää enää puhelinvastaajaa? No britit..


Tässä oli muutamia eroavaisuuksia mitkä äkkiseltään tuli mieleen. Lapset nyt usein kiusaa mua kaikesta minkä teen hassusti, syön hampurilaisen haarukalla ja veitsellä (mikä on kuulemma todella posh, eli hienostelevaa), mun aamupala näyttää näiden lounaalta (paahtoveivät kinkulla, juustolla ja kurkulla), käytän amerikan englannin sanoja ja pistän pakasteranskalaisten alle leivinpaperin. Hauskoja pikkujuttuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti